Opening expositie bouwplatenExpositie "De wereld van de Bouwplaat"

In museum Het Reghthuys in Giessenburg is zaterdag 26 januari de nieuwe expositie “De Wereld van de Bouwplaat” geopend. De heer J. van den Bor uit Putten  leverde samen met uitgeverij Leon Schuijt uit Alkmaar veel prachtige werkstukken van bouwplaten hiervoor aan, zoals bijzondere gebouwen, schepen, vliegtuigen, dieren en vogels.

Expositie bouwplaten

Bouwplaten zijn al heel oud. De oudst bekende bouwplaat dateert uit 1529 en bevindt zich in het Germanisch Nationaal Museum te Neurenberg. In de 19e eeuw verschijnen de kartonnen bouwplaten in grote getalen. Tot in de tweede wereldoorlog was er veel belangstelling voor deze bouwplaten. Leveranciers van deze bouwplaten waren vooral Duitsland en Frankrijk maar ook uit Spanje kwamen vanaf het eind van de 19e eeuw veel bouwplaten.

Zakte na de oorlog de markt in, in de 80 jaren van de vorige eeuw kwam er opnieuw veel belangstelling voor de bouwplaat.  Velen denken dat bouwplaten voor kinderen zijn. Niets is echter minder waar. Juist voor volwassenen is het maken van grote bouwplaten een bijzondere hobby. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kleine bouwplaten welke  wel geschikt zijn voor de jeugd.

In het museum zijn mooie werkstukken te bewonderen maar zijn ook bouwplaten te koop voor zowel volwassenen als kinderen.

Bouwplaat van een auto
Auto gemaakt van een bouwplaat.
Foto: Wim van Wijngaarden

De expositie was te zien tot en met zaterdag 1 juni 2019.

Museum Het Reghthuys

Dorpsstraat 10
3381 AG Giessenburg

woensdag- en zaterdagmiddag
13:30 uur tot 17:00 uur
groepen op afspraak
0184 65 28 72
bgg 0184 65 15 77

Museumstuk

In Museum Het Reghthuys bevindt zich de tapkast van de voormalige herberg aan het Pinkeveer, die dateert uit 1912. Aan de toog staan drie krukken, waarvan er een nog origineel is. Te zien is dat de drempel in de loop der jaren behoorlijk is versleten. > Lees verder

Fotobank

Honderden historische foto's van onze dorpen in de Fotobank. Het aantal groeit nog steeds! > Lees verder