Water in de waard

20 januari

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat vooral Zuidwest Nederland getroffen werd door een grote watersnood.  Als gevolg van een zeer zware storm en springtij braken op vele plaatsen in Zeeland en Zuid Holland de dijken.  Meer dan 1800 mensen verloren hierbij het leven. Ook de Alblasserwaard werd getroffen. Dijkdoorbraken bij Papendrecht en op de grens van Sliedrecht en Giessendam deden de waard vollopen. De dorpen Papendrecht, Wijngaarden, Sliedrecht, Giessendam, Giessen-Oudekerk, Ottoland, Brandwijk, Molenaarsgraaf, Bleskensgraaf, Oud Alblas, Alblasserdam en Kinderdijk kwamen geheel of gedeeltelijk onder water te staan.

Auto door water tijdens watersnood 1953

Van deze grote catastrofe zijn veel foto’s en films gemaakt. Een groot aantal foto’s en een aantal films zijn nu te zien tijdens de expositie WATER IN DE WAARD.  Niet alleen beelden van de dorpen uit de Alblasserwaard, maar ook van de ramp in Zeeland en de Zuid Hollandse eilanden zijn te zien. Naast foto’s en films is de expositieruimte ingericht in de sfeer van de vijftiger jaren en zijn voorwerpen uit die tijd opgesteld. De expositie is mede tot stand gekomen door medewerking van het Watersnoodmuseum uit Ouwerkerk in Zeeland en diverse historische verenigingen uit de Alblasserwaard.

De expositie is te zien tot en met zaterdag 28 april. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Ouder nieuws:

Museum Het Reghthuys