Museumstuk - breimachine

JannyLock

De breimachine in Museum Het Reghthuys is gefabriceerd in 1928 en is afkomstig van Annie de Bruin-Van der Wolf uit Giessen-Nieuwkerk. Het vermoeden is, dat het breien is ontstaan in het Midden-Oosten en van daar uit over Europa is verspreid. In de middeleeuwen werd in Europa het breien een belangrijke industrie. Maar wie denkt dat breien door vrouwen werd gedaan, komt bedrogen uit. De vrouwen mochten de wol alleen spinnen. Het breien en het weven was werk voor de mannen. In Parijs werd al in 1527 een breiersgilde opgericht. Het was voor vrouwen verboden tot dit gilde toe te treden. Een uitzondering was alleen mogelijk als een breier overleed, dan mocht zijn weduwe zijn plaats innemen.

Al in 1589 vond de Engelsman William Lee de breimachine uit. Toch is hij straatarm gestorven omdat niemand heil zag in zijn uitvinding. Ook heeft het lang geduurd voor het gebruik van fantasiesteken gangbaar werd. Pas in het derde kwart van de 19e eeuw, begon men de breimachine voor thuisgebruik fabrieksmatig te produceren. In de jaren twintig van de vorige eeuw werden over het algemeen alleen (jaeger)ondergoed en sokken in grote weverijen, fabrieksmatig gemaakt. Het fabrieksmatig gemaakte ondergoed werd langzamerhand goedkoper dan het zelf breien. De breimachine thuis werd daardoor meestal gebruikt voor het breien van truien. Toch kwamen in de jaren twintig de hand gebreide truien weer in de mode, mede door de invloed van modeontwerpster Coco Chanel. Zij ontwierp een complete modelijn van zelfgebreide kleding. Tijden veranderen voortdurend. In de economische depressie van de dertiger jaren van de 20e eeuw werd fabriekskleding juist weer duurder dan zelfgebreide kleding. Ook in de Tweede Wereldoorlog breiden vrijwel alle vrouwen de sokken en truien zelf. Was het breisel op plekken versleten, dan werd het breisel uitgetrokken. De goede wol werd dan hergebruikt. In de jaren 80 van de vorige eeuw gebeurde het tegenovergestelde, breien werd gezien als tuttig en ouderwets. Er werd liever kant-en-klaar-breimode gekocht, die fabrieksmatig was gemaakt. De breimachine voor thuisgebruik raakte in onbruik en wordt nu nauwelijks meer geproduceerd. De laatste jaren is het breien als hobby weer in de mode gekomen. Tenslotte: Nog niet zo lang geleden werd het breien op school geleerd in de handwerkles. Nu niet door jongens maar door meisjes. Jongens kregen rekenles en later handvaardigheid. Zo werd het breien van een mannenberoep een bezigheid voor voornamelijk meisjes en vrouwen.

Bronnen: www.breiclub.nl/over breien
Brother breimuseum, Emmeloord (te bezoeken op afspraak).

Museum Het Reghthuys

Dorpsstraat 10
3381 AG Giessenburg

Vacatures

Wij zoeken bestuursleden. Onze vereniging is op zoek naar een conservator en een bestuurslid PR en communicatie. Kom jij ons team versterken? Kijk hier voor meer informatie.

Openingstijden

woensdag- en zaterdagmiddag
13:30 uur tot 17:00 uur
groepen op afspraak

0184 65 28 72
bgg secretariaatgvgs@gmail.com

Museumstuk

De Alblasserwaard was een heerlijk terrein voor de landbouwmechanisatie. En dat zien we terug in ons museum. Toen boeren in andere gebieden in Nederland nog met de hand werkten, kwamen bij ons al de eerste machines. > Lees verder

Volg ons ook op Facebook

Fotobank

Honderden historische foto's van onze dorpen in de Fotobank. Het aantal groeit nog steeds! > Lees verder