Museumstuk - buntschopje
JannyLock
Van de heer A.E. Harrewijn ontving Museum Het Reghthuys een buntschopje.
Een buntschopje is een oud boerengereedschap, dat was bedoeld om het zogenaamde buntgras uit de weilanden te verwijderen. Buntgras is een grassoort die voor het vee te smakeloos is om te eten. Daarnaast is het ook een harde grassoort. Een boerin omschreef het als 'Net oud taai vlees voor onze begrippen, geen wonder dat de koeien het lieten staan'.
Het steken van het buntgras was, als het voorkwam op grote percelen weiland, een enorm karwei. De vrijgekomen plekken in het weiland werden daarna ingezaaid met grassoorten die voedzamer waren voor het vee en minder vatbaar voor ziekten. Buntgras komt in de weilanden nauwelijks meer voor omdat het fanatiek is bestreden. De officiële naam is Corynephorus canescens. De pollen zijn blauwgrijs met veel stengels die rechtop staan met bloeiende pluimen. In grasland bloeit het in juni en juli. Het is een overblijvend, meerjarig gewas, dat bestand is om heel lang in de brandende zon te staan en dus bestand is tegen hoge temperaturen. Het verdraagt temperaturen tot wel 60 graden Celsius. Het plantje komt voor van de Scandinavische landen tot in Marokko en wordt 30-35 cm groot.
Op de heide in Drenthe wordt ook het pijpenstrootje, een daar voorkomende grassoort, bunt of bent genoemd. Daar was het buntsteken ooit een beroep. Van de harde, taaie wortels van het pijpenstrootje, die tot wel 40 cm lang konden worden, werden bezems gemaakt. Tot en met de Tweede Wereldoorlog werd het beroep uitgeoefend. Onderduikers, zoals geallieerde piloten, hebben het buntsteken nog gedaan. Zo konden ze onopvallend in de buitenlucht bezig zijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd het beroep niet meer uitgeoefend. Het buntgras dat voorkwam in de weilanden was ongeschikt voor het maken van bezems. Zoals het buntgras in de weilanden werd doodgespoten, zo werd het maken van bezems van het pijpenstrootje ook verleden tijd. Het buntschopje werd zodoende een museumstuk.
Bronnen:
- www.floravannederland.nl
- www.wikipedia.org: buntsteken
- Mondelinge informatie Gerie Lock-Baardman.